Lonkan ja lantion alueen kiputilojen hoito

Liedon Fysioterapia on nyt myös LONKKAKESKUS. Vaivoista kärsiviä tulee meille ympäri Suomea.

TOISPUOLEINEN KIPU SELÄSSÄ, PAKARASSA, LONKASSA TAI REIDESSÄ

Toispuoleiset kivut alaselässä, pakarassa, lonkan sivulla tai lonkan edessä ovat erittäin yleisiä. Joskus kivut heijastelevat nivuseen, reiden eteen, sivulle tai taakse. Hankalimmissa vaivoissa oireita on myös polven alapuolelle.

Erittäin usein syyksi ”löydetään” jokin yksittäinen tekijä, kuten limapussin tulehdus (bursiitti), SI-ongelma (suoliluun ja ristiluun liitos), piriformis-syndrooma (yhden lihaksen kireys pakarassa) jne. Totuus kuitenkin on, että yleensä ongelma on monen tekijän summa. Tyypillistä on, että yksittäistä vaivaa hoidetaan esim. kortisoni-piikillä ja lihaksen venyttelyllä, mutta ei mietitä mikä on vaivan syy.

KENELLÄ VAIVAT ESIINTYY?

Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän.  Tyypillisin potilas on noin 50 v. nainen, jonka lihaskunto on iän myötä hiukan heikentynyt ja kävelystä tulee vaappuvaa. Asteittain tulee lisää kipua  ja henkilö hakeutuu hoitoon.

Usein vaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, joka  seurauksena  liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyvät  myöhemmin, vaikka tapaturman aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut.

Urheilijoilla  pienikin toispuolinen asento aiheuttaa paljon ongelmaa. Usein pystyn auttamaan heitä hyvin, sillä urheilijoilla lihaskunto on hyvä.  Pelkkä toispuoleisen asennon  korjaaminen ja täsmäharjoitteiden ohjaaminen  helpottaa tilanteen.

LONKKASPESIALISTNHOITO = TUTKIMINEN-HOITO-OHJAUS

Tutkiminen

Hoito vaatii tarkan tutkimisen, jolla selvitetään vaivan syy.  Potilas täyttää esitietolomakkeen. Terapeutti  tekee noin 25 tutkimusta, joilla arvioidaan asentoa, liikkuvuutta, lihaskuntoa ja kehon hallintaa. Tutkimustulos pisteytetään 0-3 löydöksen "suuruuden" mukaan ja näiden perusteella laaditaan hoitosuunnitelma.

Hoito

Hoito perustuu erilaisiin hierontatekniikoihin, joilla käsitellään lihaksia, niveliä, hermoja ja lihaskalvoja. Lonkkaa ympäröi yli 15 lihasta ja kymmeniä hermoja, jotka täytyy huomioida käsittelyssä. Tarvittaessa hoidetaan ärtyneitä alueita LPG:llä tai laitetaan kipua lievittävä kinesio-teippaus. Myös akupunktiota käytetään  esim. hankalien lonkka kulumien hoidossa.

Ohjaus

 Potilaan oma harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaiva saadaan pois ja se ei uusiudu.  Netti on täynnä erilaisia ”pakaraharjoitteita” mutta ne eivät auta vaivaan jos ANNOSTELU ei ole oikea.  Täsmäharjoitteet vaativat ohjausta ja muu liikunta valmennusta, että annostelu saadaan oikeaksi ja paranemista tapahtuu.

Harjoittelussa ensimmäiset kaksi viikkoa tehdään kevyitä harjoituksia joilla hoidetaan kipua ja varmistetaan asennon symmetria. Seuraavat kaksi viikkoa tehdään hallintaa liittyviä harjoitteita. Viimeiset kaksi viikkoa pyritään palauttamaan tai lisäämään voimaa.

Eli 6 viikon harjoittelulla saadaan erittäin hyvät tulokset. Harjoitteita tehdään vähän ja aika menee 15-30 min viitenä päivänä viikossa.  Terapiakertoja tarvitaan yhdestä viiteen.  Kaikista harjoitteista annetaan kirjalliset tarkat lukujärjestykset joka viikolle. Lisäksi ohjeet toimitetaan aina sähköpostilla ja joka ohjeesta toimitetaan myös video asiakkaalle. Jos tulet kauempaa (yli 100 km) niin jatko-ohjeiden antaminen onnistuu myös sähköposilla ja videoilla.

Olen (Arto Jokela Lonkkaspesialisti) jo vuosi kehittänyt systeemiä ja nyt olen kouluttanut työntekijäni Anni Jokelan ja Riikka Sailolan  toteuttamaan terapiaa.

Alla olevasta linkistä pääset Lonkkaspesialistin sivuille, jossa vielä tarkempaa tietoa vaivoista.

https://www.lonkkavaiva.fi/