Lonkan ja lantion alueen kiputilojen hoito

TOISPUOLEINEN KIPU SELÄSSÄ, PAKARASSA, LONKASSA TAI REIDESSÄ

Toispuoleiset kivut alaselässä, pakarassa, lonkan sivulla tai lonkan edessä ovat erittäin yleisiä. Joskus kivut heijastelevat nivuseen, reiden eteen, sivulle tai taakse. Hankalimmissa vaivoissa oireita on myös polven alapuolelle.

Erittäin usein syyksi ”löydetään” jokin yksittäinen tekijä, kuten limapussin tulehdus (bursiitti), SI-ongelma (suoliluun ja ristiluun liitos), piriformis-syndrooma (yhden lihaksen kireys pakarassa) jne. Totuus kuitenkin on, että yleensä ongelma on monen tekijän summa. Tyypillistä on, että yksittäistä vaivaa hoidetaan esim. kortisoni-piikillä ja lihaksen venyttelyllä, mutta ei mietitä mikä on vaivan syy.

Fysioterapeutti OMT, ART-terapeutti, Lonkkaspesialisti | Arto Jokela | Turku, Lieto

KENELLÄ VAIVAT ESIINTYY?

Lonkan alueen vaivoja voi olla kaikissa ikäryhmissä, mutta ne ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Syynä on, että naisilla on yleensä löysemmät nivelsiderakenteet lantion ja lonkan alueella ja sen takia lihaskuntoa tarvitaan suhteellisesti enemmän.  Tyypillisin potilaani on noin 50 v. nainen, jonka lihaskunto on iän myötä hiukan heikentynyt ja lantoin alueelta löytyy epäsymmetriaa, seurauksena vaiva lisääntyy niin paljon, että henkilö hakeutuu hoitoon.

Vaivojen alkuun usein liittyy tapaturma esim. kaatuminen, joka  seurauksena  liikkumiseen ja asentoon jää epäsymmetriaa ja näin kudokset alkavat ärtyvät  myöhemmin, vaikka tapaturma aiheuttama akuutti kipu olisi jo poistunut.

Urheilijoilla  pienikin toispuolinen asento aiheuttaa paljon ongelmaa. Usein pystyn auttamaan heitä hyvin, sillä urheilijoilla lihaskunto on hyvä, pelkkä toispuoleisen asennon  korjaaminen ja täsmäharjoitteiden ohjaaminen  helpottaa tilanteen.

Fysioterapeutti OMT,  Lonkkaspesialisti | Arto Jokela | Turku, Lieto

LONKKASPESIALISTNHOITO = TUTKIMINEN-HOITO-OHJAUS

Hoito vaatii tarkan tutkimisen, jolla selvitetään vaivan syy. Olen ns. manuaaliterapeutti, mikä tarkoittaa että hoitoni perustuu erilaisiin hierontatekniikoihin, joilla käsitellään lihaksia, niveliä, hermoja ja lihaskalvoja.  Potilaan oma harjoittelu on ensiarvoisen tärkeää, jotta vaiva saadaan pois ja se ei uusiudu.  Netti on täynnä erilaisia ”pakaraharjoitteita” mutta ne eivät auta vaivaan jos annostelu ei ole oikea.  Täsmäharjoitteet vaativat ohjausta ja muu liikunta valmennusta, että annostelu saadaan oikeaksi ja paranemista tapahtuu. Esim. Sitoutumalla 2-3 kuukauden harjoitteluun  saadaan yleensä loistavat tulokset.

Alla olevast linkistä pääset Lonkkaspesialistin sivuille, jossa vielä tarkempaa tietoa vaivoista

https://www.lonkkavaiva.fi/

arto.liedonfysioterapia@gmail.com